header banner
Default

In een poging om verbeterde arbeidsomstandigheden te bereiken, staken deze criminelen


Hoger loon

De staking bij vuilnisophalers en reinigingsdiensten gaat door. Na Utrecht wordt de komende dagen gestaakt in onder meer Groningen, Den Haag en Rotterdam. Kina (44) uit Groningen en Elahi (37) uit Den Haag eisen meer loon en staken mee. "Excuses voor de overlast, maar we kunnen niet anders."

In Groningen is de staking van vuilnisophalers, medewerkers van stadsbeheer en handhavers vandaag begonnen. In Den Haag legt de stadsreiniging vanaf maandag het werk neer, en in Rotterdam wordt vanaf woensdag zes dagen gestaakt. Komende woensdag vindt in Utrecht een landelijke actiedag plaats. 

Inzet van de staking is een pakket cao-eisen, waaronder een loonsverhoging van 12 procent, die de torenhoge inflatie moet compenseren. De Vereniging Nederlandse Gemeenten, die de onderhandelingen voert namens de gemeenten, wil vooralsnog niet verder gaan dan 5 procent extra loon. 

Geen geld voor sportend kind

VIDEO: Vuilnisophalers door het hele land staken voor een betere CAO | Op1
Op1

Kina Castel (44) werkt al 22 jaar bij stadsbeheer Groningen. Hij begon als ophaler van huisvuil, maar zit tegenwoordig vooral op de veegwagen. Kina doet het werk met veel plezier: "Ik vind het leuk om te zien dat het netjes wordt in de stad", vertelt hij. "Er ligt vaak heel veel rommel, en als ik ben geweest is het weer netjes. Daar haal ik veel voldoening uit."

Vanaf vandaag is Kina in staking, om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. "Ik verdien 2200 euro netto per maand", zegt hij. "Dat klinkt voor sommigen als heel veel, en voor anderen als heel weinig."

Zelf kan hij nog wel rondkomen van zijn salaris. "Ik moet op bepaalde dingen bezuinigen, dat geldt voor bijna iedereen in deze tijd. Maar er zijn collega's die alleenstaand zijn, of kleine kinderen hebben. Voor hen wordt het steeds zwaarder", legt Castel uit. "Een collega heeft zijn zoontje van de sportclub moeten halen omdat hij de rekening niet meer kon betalen."

Meer acties niet uitgesloten

VIDEO: Medewerkers kleinmetaal staken voor betere cao
Rijnmond

Castel merkt dat de actiebereidheid onder collega's groot is. "Van de buitendienst doet iedereen mee, en van de mensen die op kantoor werkt ongeveer twee derde", zegt hij. 

Lees ook: Na Utrecht nu ook in Rotterdam: reinigingsdienst staakt bijna een week

Castel hoopt dat er snel schot in de onderhandelingen komt. "Maandag hebben we een actie op de Grote Markt hier in Groningen, en woensdag is er een landelijke actiedag in Utrecht. Ik ga ervan uit dat deze acties tot beweging zorgen. En als dat niet gebeurt denk ik dat er meer acties volgen." 

Buitenlucht

VIDEO: Met pijn in het hart leggen deze vuilnisophalers het werk neer | RTV Utrecht
RTV Utrecht

Ook de 37-jarige Elahi uit Den Haag staakt komende week voor betere arbeidsvoorwaarden. "Ik vind de cao zoals die nu is niet eerlijk als je kijkt naar de loonstijging, vergeleken met de inflatie", zegt hij.

Elahi werkt sinds 2016 bij de stadsreiniging in zijn woonplaats. Hij houdt zich onder meer bezig met zwerfvuil opruimen, vuilnisbakken leegmaken en het weghalen van bladeren in de herfst. Met vier dagen per week werken verdient hij iets minder dan 1700 euro netto per maand. 

"Het is fijn werk", zegt Elahi. "Ik werk in de buitenlucht, ik werk met multiculturele collega’s, en ik zie elke dag het resultaat van mijn werkzaamheden."

Zwaar werk

VIDEO: Buschauffeurs staken bij busstation Dordrecht Centraal voor betere cao
RTV Dordrecht

Behalve het loon noemt Elahi ook het versoberen van de arbeidsongeschiktheidsregeling als knelpunt in de onderhandelingen. Volgens hem is het belangrijk dat er goede voorwaarden voor arbeidsongeschiktheid zijn, omdat het werk op straat fysiek zwaar is. 

"Er is de afgelopen jaren wel iets meer aandacht voor fysieke belasting, maar de trillingen van de maaiers die we nu gebruiken kunnen bijvoorbeeld nog steeds zorgen voor rsi-achtige klachten", zegt de actievoerende stadsreiniger. 

Lees ook: Vuilnisophalers en boa's gaan staken na klappen cao-onderhandelingen

Elahi staakt niet alleen voor zichzelf en zijn collega's op straat, maar ook voor gemeentemedewerkers die op kantoor zitten. "Daar zitten mensen die burn-outs krijgen. Deze staking gaat over alle ambtenaren. Omdat ons werk zo zichtbaar is kunnen wij als we actievoeren goed laten zien dat we het er niet mee eens zijn. Voor mensen op kantoor is dat lastiger. Wij staken ook voor hen."

Excuses voor de overlast

VIDEO: Stakingen in leerlingen- en zorgvervoer voor betere cao
Omroep Gelderland

Elahi roept inwoners van Den Haag op om zelf de handen uit de mouwen te steken. "Mensen kunnen een knijper en ring ophalen bij het buurtcentrum of de gemeente, dan kunnen ze zelf een rondje lopen om zwerfvuil op te ruimen", zegt hij. 

Elahi vindt het vervelend dat mensen mogelijk last hebben van de acties van de stadsreiniging. "Onze excuses daarvoor, maar we kunnen niet anders", zegt hij. Hij hoopt dat de groep medewerkers die niet meedoet aan de staking niet alleen wordt ingezet in de rijke delen van de stad. "Als je toch wil werken, doe het dan in de wijken waar de armoede hoog is, waar veel mensen wonen, waar het zonder stadsreiniging een puinzooi wordt."

Bekijk ook: waarom we niet meer bij de vakbond willen

VIDEO: De Non-Profit eist betere arbeidsvoorwaarden
ACLVB

02:10

Sources


Article information

Author: Michael Foster

Last Updated: 1699215723

Views: 899

Rating: 4.5 / 5 (118 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Michael Foster

Birthday: 1981-01-10

Address: 782 Benjamin Rapids, Williamsport, PA 39364

Phone: +4557238747740572

Job: Blockchain Developer

Hobby: Geocaching, Bird Watching, Basketball, Cocktail Mixing, Bowling, Hiking, Traveling

Introduction: My name is Michael Foster, I am a persistent, spirited, rare, clever, unguarded, forthright, resolved person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.